Pieczemy kasztany

DSC06341_editedGdy jesień staje się coraz chłodniejsza i ponura, a zima zbliża się nieuchronnie, na ulicach pojawiają się budki z pieczonymi kasztanami. A to oznacza, że wkrótce trafią one również do sklepów i naszych domów. Kasztany to prawdziwe zimowe szczęście – i to dosłownie. Nie tylko świetnie smakują, a wyjęte prosto z pieca nieziemsko pachną. Kasztany są przede wszystkim zdrowe, bo zawierają niewiele tłuszczów, a także przeciwdziałają zimowej chandrze – zawierają witaminę B i tryptofan, który w organizmie jest przekształcany w serotoninę, „hormon szczęścia”.

No dobrze, powiesz, mam worek pełen kasztanów. Tylko co teraz?
Otóż przyrządzanie kasztanów jest niezwykle proste i nie może pójść źle, tak długo jak przestrzega się podstawowych zasad.

Będziesz potrzebować:

  • kasztanów jadalnych (waga w łupinach 600-800 g, tyle zmieści się na jedną blachę)
  • ostrego noża
  • piekarnika
  • dwóch blach
  • garnka z wodą

Na początku wrzuć kasztany w łupinach do garnka z wodą. To niezawodny sposób na wykrycie zepsutych sztuk. Zdrowe kasztany opadają na dno, zepsute i spleśniałe wypływają na powierzchnię. Po oddzieleniu, na czubkach zdrowych kasztanów zrób niezbyt głębokie nacięcie w kształcie krzyża (tak, by po upieczeniu można było oderwać płaty łupiny), a następnie wysyp je na blachę i włóż do piekarnika. Na dno włóż głębszą blachę z wodą – to zapobiegnie wysychaniu. Piecz pół godziny w 180 stopniach i daj im ostygnąć w piekarniku. Przestudzone obierz z łupin. I już – Twoje pierwsze pieczone kasztany są gotowe.

W oczekiwaniu na upieczenie posłuchaj kojącego głosu Bena Howarda

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s